Microgreens Slovakia, s.r.o | Sortiment | GAZDOVIA.SK

Microgreens Slovakia, s.r.o

Microgreens Slovakia, s.r.o

Microgreens Slovakia je mestská farma, ktorá sa zameriava na pestovanie mikrobyliniek, mikrozeleniny a zeleného jačmeňa.

 

Ako sme sa dostali k pestovaniu microgreens?

Pôvodne sme chceli robiť aquaponické systémy, o tie však vtedy nebol záujem. Zhodou okolností sme na tejto ceste natrafili na niečo úplne nové, čo na Slovensku vtedy takmer nikto nepoznal, a hlavne nikto nepestoval. Bola to práve mikrozelenina aj keď sme to vtedy tak nevolali. Vymysleli sme preto označenie “Microgreens“ (čítaj - mikrogríns), alebo slovenský ekvivalent - “Mikrozelenina“. V tom čase boli podobné produkty na trhu určené hlavne pre najdrahšie reštaurácie na ozdobu jedla. Vtedy to bolo dané 3 faktormi: veľmi obmedzená ponuka z dovozu, nízka kvalita a absurdne vysoké ceny. To nás presvedčilo, že je tu priestor, ktorý treba na Slovensku vyplniť.

Ujali sme sa tejto neľahkej úlohy. Pestovanie mikrozeleniny je zvláštna kombinácia tvrdej práce, zmyslu pre cit a pre jemnosť. No ani jedno ani druhé samo o sebe nestačí. My sme mali to šťastie, že sme firmu založili traja -  a ešte k tomu sme rodina :), preto sa vieme aj v najťažších chvíľach podržať. Odkedy sme túto novinku na Slovensku zaviedli, situácia na trhu s mikrozeleninou sa výrazne zlepšila. Prispeli sme k znižovaniu cien na trhu, aby bola mikrozelenina ekonomicky dostupnejšia pre všetkých, a rozšírili sme celkovú ponuku o nové druhy, a rozširujeme aj dostupnosť po celom Slovensku.

Na čo sa využíva microgreens v kuchyni?

Mikrozelenina je veľmi veľmi všestranná, čo sa týka využitia v kuchyni. Prvoplánovo ju môžete použiť do šalátu alebo ako oblohu k jedlu. Jedlo, čo dobre vyzerá, nám aj viac chutí. Mikrozelenina má veľa tvarov a farieb, čo ju už kvalifikuje napríklad na dozdobenie vianočného šalátu, alebo dozdobenie chlebíčkov pre návštevu, pre kolegov v práci, alebo na rodinné oslavy. To sa nevzťahuje iba na chlebíčky a šalát, ale aj cestoviny, rizoto, polievky, syrové taniere, mäsové taniere, sushi, poké, ramen, rezance. Dajú sa z nich robiť omáčky, nátierky, dresing, salsa, chutney, pesto, tataráky, ryžové rolky. Výborne sa hodia k všetkým druhom mäsa. Niektoré druhy mikrozeleniny sa dajú použiť aj do nealkoholických nápojov aj miešaných alkoholických nápojov.

Mikrozelenina je chuťou a voňou oveľa intenzívnejšia ako dospelá zelenina, záleží od druhu. Mikrozelenina môže byť plnohodnotná ingrediencia vo vašom recepte, tak ako sa pridáva petržlenová vňať do polievky alebo fašírky alebo dresingu, tak to isté môžete spraviť s mikrozeleninou. Pridajte ju do akýchkoľvek vašich „zabehnutých“ receptov. Samozrejme, keď chcete zachovať všetky výživové vlastnosti, tak ideálne je jesť tepelne neupravenú mikrozeleninu. Koľko druhov zeleniny, koľko druhov regiónov, tak toľko spôsobov využitia napr. stredoeurópska kuchyňa, ázijská kuchyňa, stredomorská kuchyňa, mexická kuchyňa, francúzska kuchyňa... nemá žiadne hranice.

 

Na čo sme pri svojej práci hrdí, a čo vás na nej najviac baví?

Baví nás každý deň pozorovať, ako sa po zasadení rastliny prebúdzajú k životu a ako sa menia a rastú v rôznych podmienkach, a baví nás stále sa v procese učiť niečo nové. Baví nás, keď k nám príde nejaký nový zákazník a ochutnáva všetky bylinky a všetky zeleninky a objavuje nový svet chutí, ktorý predtým nepoznal, no a hlavne nás baví, keď sú naši zákazníci spokojní a povedia nám to. Vtedy vieme, že to čo robíme má zmysel a že to robíme dobre.

Informácie

Sledujte nás